Laptop Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Laptop alırken nelere dikkat etmeli sorusunun yanıtlarını son zamanlarda sizlerle sıklıkla paylaştık. Laptop alırken hangi özelliklere bakılmalı sorusunun da önemli yanıtlarından söz ettik. Ancak bir kaç farklı yanıtı okuduğunuz zaman, laptop alırken bakılması gereken özellikler hakkında kafanızın biraz karıştığını düşünüyor olabilirsiniz. Bu nedenle sizlere biraz daha detaylı yardımcı olmak istedik. Ne demek istediğimizi hemen detaylandıralım isterseniz.

Laptop Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Laptop alırken bakılması gereken özelliklerin aslında en önemlisi, alınacak olan laptopun kolay taşınabilir boyutlarda olması. Şöyle ki, neden laptop alıyoruz diye hiç düşündünüz mü? Aslında masaüstü bilgisayarların kullanım ömürleri çok daha uzun ve daha uygun fiyata daha yüksek performansta bir cihaza sahip olabilirsiniz. Ancak laptoplar, hem masaüstü bilgisayarlar kadar yer kaplamıyor; hem de tek parça olmaları dolayısı ile istenilen yerlere kolay taşınabiliyor. Bu nedenden dolayı bir laptop alıyorsak, onun taşınabilirliğinin kolay olmasına özellikle dikkat etmeliyiz: Ağırlığı ve büyüklüğü buna göre olmalı.

Laptop alırken hangi özelliklere bakılmalı sorusunun bir diğer yanıtı ise alınacak olan laptopun ne için kullanılacağının bilinmesinin gerekliliği. Çünkü laptop alırken bakılması gereken özellikler, o laptopun kullanım amacına uygun olmalı. O halde bu noktayı biraz detaylandırmak önemli. Alacağınız laptopu sadece basit işleriniz için kullanacaksanız; yani, internette sörf yapacak, Word, Excel gibi ofis programlarını kullanacak, size gelen E-postaları okuyup onları yanıtlayacaksanız, ucuz bir laptop sizin içinizi rahatlıkla görecektir. Grafiklerle çok fazla işiniz varsa ve mesleğiniz bunu gerektiriyorsa, sizi yarı yolda bırakmayacak bir laptop almalısınız ki, bu laptopun işlemcisi yeni nesil olmalı ve bu işlemcinin çekirdek sayısı fazla olmalı. USB girişleri fazla olmalı. Firewire ve HDMI, Bluetooth gibi bağlantıları içerisinde rahatlıkla kullanabilmelisiniz. Elbette bu laptop ucuz olmayacaktır. Ekranının da küçük olmaması gerektiğini unutmamalısınız tabi ki. Ama alacağınız laptop oyun için kullanılacaksa, grafik için kullanılacak olandan da daha güçlü olmalı. Paylaşımsız ekran kartına sahip olmalı. İşlemcisi güçlü olmalı. Fanı çok iyi soğutmalı… Bu laptopun fiyatı ise diğer tüm laptoplara göre daha pahalı olacaktır takdir edersiniz ki.

Laptop alırken nelere dikkat etmeli sorusunun bir diğer yanıtı da laptop fiyatları ve tabi ki sizin bu anlamda ayırabildiğiniz bütçeniz. Günlük kullanımlar için 2.000 TL’ye kadar bir laptop işinizi görebilirken, grafik kullanımlar için 4.500 TL’ye kadar, oyun oynamak için ise 7.000 TL’ye kadar bütçe ayırmanız gerekebilir. Dolar kurunun duruma göre laptop fiyatları için vermiş olduğumuz rakamlar değişiklik de gösterebilir elbette. Fiyatları birbirine yakın olan laptopların özellikleri de genellikle birbirine yakındır. Bu noktada, acele etmemeli, öncelikle kampanyaları yakından takip etmeli ve fiyat dalgalanmalarını gözlemlemelisiniz. Seri sonu laptopların fiyatları yeni laptoplara göre daha uygun olabilir. Ve siz farkında olmasanız da, eski laptopların özellikleri yeni laptoplardan daha iyi olabilir. Bu nedenle bu büyük alışverişi yaparken kesinlikle acele etmemelisiniz.

Laptop alırken bakılması gereken özelliklerden bir diğeri de markası. Pek çok kişi internet üzerinde, laptop alırken hangi markayı tercih etmeliyim şeklinde soruların yanıtlarını araştırıyor ve bunun için forumlarda çok farklı yanıtlar da verilmiş durumda. Siz de bunu yapıp, marka araştırması yapabilirsiniz, ama marka olayı laptoplarda da masaüstü bilgisayarlarda da şu şekilde işler: hangi markanın amblemi almış olduğunuz laptopun üzerinde olursa olsun, içerisinde belirli farklı markaların toplama parçaları bulunmaktadır. Asus marka bir laptop alabilirsiniz; ama işlemcisi İnteldir. Anakartı bir başka markanın, ekran kartı farklı bir markanındır. Bu nedenle, marka araştırması yaparken, o markanın size sunmuş olduğu hizmetlere bakmalısınız. Yani sorunlarınızı ne kadar zamanda çözüyor, size ne şekilde destek veriyor, yerinde destek olanağı mevcut mu… Bunun haricindeki marka araştırmasını, donanım parçalarının markaları şeklinde yapmalısınız.

Laptop alırken nelere dikkat etmeli sorusunun bir diğer yanıtı da, onun donanımın en önemli parçalarından biri olan işlemcisi. İntel ve AMD, günümüzün tercih edilebilecek olan işlemcileri. AMD ile İntel arasında aslında pek bir fark yok, ama İntel’in AMD’den daha az sorun verdiğini de belirtmemiz gerekiyor. AMD fiyat olarak daha uygun. Bu marka bilgilerinin yanında, işlemcinin kaçıncı nesil olduğu, ön belleği, kaç çekirdekli olduğu, çekirdek hızı gibi detaylara da dikkat etmelisiniz. Bu kriterlerin her biri, alacağınız laptopun en önemli birimlerinden bir tanesi olan işlemcinin performansını etkilediği için çok önemli. Sitemiz içerisinde farklı konularda, işlemcilerin üzerindeki bilgileri okuyarak yorumlama detaylarını sizlere anlatacağız. Ne demek istediğimizi daha iyi anlayabileceksiniz.

Laptop alırken bakılması gereken özelliklerden bir diğeri de ekran kartı. Laptop fiyatlarını önemli ölçüde etkileyen donanım birimi olan ekran kartı markaları da iki tane. Bunlardan NVIDIA oldukça güçlü, ama ATI da onun kadar güçlü ve sahibi AMD. Özellikle oyun oynuyor ya da grafik çalışmalar yapıyorsanız ekran kartı sizin için en önemli detaylardan biri. Ekran kartı hızı, hafızası ve Direct X desteği, söz konusu ekran kartının bakmanız gereken özellikleri arasında yer alıyor. Tıpkı işlemci gibi, ekran kartı hakkında bilgileri de sizlerle farklı bölümlerde paylaşacağız.

Laptop alırken hangi özelliklere bakılmalı sorusunun bir diğer yanıtı da RAM. RAM, laptop açık olduğu sürece, yapılan işlemleri hafızasında biriktiren birim; yani geçici hafıza. Laptopu kapattığınızda siliniyor. Eğer günlük işleriniz için laptop alacaksanız 4 GB RAM işinizi görecektir. Ancak oyun ve grafikler için en az 8 GB RAM’e sahip bir laptop almalısınız.

Sıra kalıcı hafızaya yani harddiske geldiğinde ise tüm verilerinizin burada saklandığını belirtebiliriz. Harddisk alacaksanız en az 500 GB, ya da mümkünse 1 TB kapasiteye çıkabilirsiniz. Ancak günümüzde SSD diskler bulunmakta ve bunlar gelecekte harddisklerin yerini alacak gibi düşünülmekte. SSD diskler harddisklere göre çok daha hızlı, güvenilir ve sessiz. Ancak fiyatlarının da o oranda fazla olduğunu belirtmeden geçmemeliyiz. Siz, hangisini satın alacağınıza, bütçenize göre karar verebilirsiniz.

Ekran boyutuna gelince, 14 inç, 15 inç ve 17 inç olan ekran boyutlarının çözünürlükleri genellikle HD. Hangi boyutun sizin için uygun olduğuna karar vermesi gereken elbette sizsiniz. Ancak şunu söyleyebiliriz: Eğer alacağınız laptopun ekranı dokunmatikse, fiyatı o oranda artış gösterir.

Eğer estetiğe önem veriyorsanız, laptop alırken nelere dikkat etmeli sorusuna yanıt olarak tasarımdan ve klavye düzeninden de söz edebiliriz. Bazı laptoplarda sayısal tuş takımının görünümü pek güzel değildir; ya da klavyesi kullanışlı değildir. Bunlara dikkat edebilir ve renk seçimini de zevkinize göre siyah haricinde yapabilirsiniz.

İşletim sistemi ise dikkat etmeniz gereken son detay. Günümüzde markalı laptopların genelinde Windows 10 işletim sistemi kullanılıyor. Bununla birlikte bazı markalar, size daha uygun fiyatlı laptop sunabilmek için freedos; ya da Linux işletim sistemini kullanabiliyor. Lisanslı bilgisayar kullanmak her zaman daha güvenlidir. Ancak elinizden geliyorsa kendi işletim sisteminizi kendiniz yükleyebilir ve fiyattan tasarruf edebilirsiniz.

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.