Oyun Bilgisayarı Nasıl Toplanır?

Oyun bilgisayarı denildiği zaman aklınıza çok güçlü bir cihaz gelmeli. Oyunlar bilgisayarı zorlayan yazılımlar olmaları dolayısı ile oyun bilgisayarının performansı çok yüksek olmalı, ısınmamalı, yavaşlamamalı, ses çıkartmamalı… Peki oyun bilgisayarı nasıl olmalı 2018 yılında? Oyun bilgisayarı toplama 2018 yılında bütçenizi sarsmayacaksa, sizlere oyun bilgisayarı nasıl toplanır sorusunun en güncel yanıtlarını verelim.

Oyun Bilgisayarı Nasıl Toplanır?

Oyun bilgisayarı toplama 2018 yılında da her zaman olduğu gibi, nasıl bir oyuncu olduğunuzla ilgili bir konudur. Her şeyin öncesinde şunu belirtelim: Eğer bütçe konusunda sorununuz yok ise üst seviye bir güçlü performansa sahip oyun bilgisayarı toplayabilirsiniz. Ama orta seviyede iyi performans elde etmek istiyorsanız, bütçeniz de az ise bunu, üst seviye bir oyun bilgisayarından daha uygun fiyata toplayabilirsiniz. Peki orta seviye bir oyun bilgisayarı size yetecek iken neden üst seviye almalısınız? Çünkü, hem oyunların sistem gereksinimleri sürekli artış göstermektedir; hem de zaman içerisinde oyun zevkiniz değişebilir ve üst seviye performansa sahip bir oyun bilgisayarına ihtiyacınız olabilir. Ama bütçe konusunda sıkıntınız varsa normal bir oyun bilgisayarı ile sadece anlık ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Oyun Bilgisayarı Nasıl Olmalı 2018?

■ Oyun bilgisayarı toplama 2018 işleminde de her sene olduğu gibi ilk bakacağınız parça işlemci olmalıdır. Alacağınız işlemci, almanız gereken ana kartı belirleyecek temel unsurdur. Ve işlemci, oyununuzun performansını belirleyen en önemli detaydır. Bu nedenle oyun bilgisayarı toplama işleminde işlemcide bakmanız gereken ilk detaylar şunlar olmalıdır:
– İşlemci geliştiricisi
– İşlemci hızı
– İşlemci çekirdek sayısı
– İşlemci çarpan kilidi
– İşlemcinin oyunlardaki ortalama performansı
İşlemciye sıvı soğutma ile destek verecek ve hız aşırtması yapacaksanız, İntel K serisi işlemcileri tercih etmelisiniz.

■ Oyun bilgisayarı toplarken dikkat etmeniz gereken bir diğer parça da anakart. Anakartın, işlemcinin enerji deposu olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle yüksek performanslı bir işlemci alıp da onun üzerinde düşük performanslı bir anakartı çalıştırırsanız, toplamış olduğunuz oyun bilgisayarının yandığına dahi şahit olabilirsiniz. Bununla birlikte, sadece işlemci değil, RAM, ekran kartı dahil diğer tüm parçalar da ana kart etrafında toplanmaktadır. İşte bu nedenle, alacağınız işlemciyi belirlediniz; ama anakart ona uyumlu olmalı. Karşınıza çıkacak seçenekler arasında dikkat etmeniz gereken anakart özellikleri şu şekilde olmalıdır:
– Anakartın soket yapısı
– Anakartın FSB hızı
– Anakartın USB çıkışları
– Anakartın SATA desteği
– Anakartın bellek mimarisi
Bu nokta çok detaylı unutmayın: Bilgisayarınıza en fazla kaç GB RAM takabileceğiniz bile, alacağınız anakartın verdiği desteğe bağlıdır.

■ Alacağınız bellek de oyun bilgisayarı toplama 2018’in önemli bir parçasını oluşturur. Bu noktada sizi anakartınız zaten yönlendirecektir. 2.400 MHz destekleyen bir anakartta, 300 MHz bellek kullanmanız, anakartınızdan yeterli performansı alamamanıza neden olur. Biraz önce bu nedenle, alacağınız anakartın oyun bilgisayarı üzerindeki etkilerinden söz etmeye çalıştık. Bunun yanında, RAM’in DDR3 mü yoksa DDR4 desteği mi sunduğuna da anakarta bakarak karar vermeniz gerekmektedir. Peki söz konusu RAM kaç GB olmalı? Mümkünse anakart desteğinizi sonuna kadar kullanabilirsiniz. Ancak değilse, sistem gereksinimleri yüksek bir oyun için 16 GB RAM tercih edebilirsiniz. Ancak 16 GB RAM kullanmak istediğinizde, bir tane 16 GB RAM almak yerine, iki tane 8 GB RAM almayı tercih etmelisiniz. Bu durum diğer tüm RAM değerleri için de geçerlidir. 32 GB RAM kullanacaksanız, iki tane 16 GB RAM almalısınız.

■ Oyun bilgisayarı toplama işlemi sırasındaki en önemli detaylardan biri de ekran kartı seçimidir. Seçeceğiniz ekran kartını, kesinlikle oyun bilgisayarınızın seviyesine göre belirlemelisiniz. Bu noktada size isim verebiliriz:
– Orta seviye oyun bilgisayarı için: Nvidia GeForce GTX 1050, Nvidia GeForce GTX 1050Ti, AMD RX560
– Full HD oyun bilgisayarı için: Nvidia GeForce GX 570, Nvidia GeForce GTX 1060
– 4K oyun bilgisayarı için: Nvidia GeForce GTX 1080Ti
Tercihiniz hangi ekran kartından yana olursa olsun, bir üst seviyenin dahi fiyatta artışa neden olacağını unutmamalısınız.

■ Güç kaynağı seçimi yaparken, kullanacağınız ekran kartı, işlemci, anakart başta olmak üzere, tüm donanımın güç tüketimini bilmeli ve buna yönelik olarak güç kaynağı seçmelisiniz. Seçeceğiniz güç kaynağında fiyatı düşürmek için kaliteden ödün vermemelisiniz. Bununla birlikte, üzerinde 80+ etiketi olan bir güç kaynağı seçimi yapmalısınız.

■ Sabit disk seçiminde ise mutlaka bir SSD üzerine işletim sisteminizi kurmalısınız. Depolama için ise HDD kullanabilirsiniz. 256 GB SSD sizin için yeterli olacaktır. Depolama için de 2 TB bir harddisk alabilirsiniz.

■ Kasayı, büyük alacak olursanız hem parçaları içerisine yerleştirmeniz kolay olacak; hem de hava sirkülasyonunda problem yaşamayacaksınızdır.

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.