Teknoloji gelişmeye devam ederken, 4K televizyonlarla tanışalı oldukça uzun zaman oldu ve artık bu cihazlar oldukça yaygın. Sadece 4K değil, yeni televizyon ayarlarında pek çok detay karşımıza çıkıyor. Ve bütün bunlar aslında göz dolduruyor. Ama her özelliği aktif ettiğinizde, görüntü netliğini kaybedebilir; hatta karlanmalarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle televizyon ayarlarını bilinçli yapmak gerekmektedir. O halde soru şu olmalı: Televizyon ayarları nasıl yapılır? Bu sorunun yanıtlarını sizlere ilerleyen bölümlerde vermeye çalışacağız.
Televizyon Ayarları Nasıl Yapılır?
■ Yeni televizyon ayarlarında, Dinamik Kontrast, Dynamic Contrast ya da Kontrast iyileştirme gibi bir seçenek görürseniz ki bunların sadece bir tanesini görürsünüz; çünkü hepsi tek bir şeyi yapmaktadır: parlak alanları daha parlak, koyu alanları ise daha koyu gösterir. Bu sayede bazı resimleri daha net görebilirsiniz; ama renkleri bozacağınızı da aklınızdan çıkartmamalısınız. Bu nedenle, televizyon ayarlarını yaparken bu işlevi kapatın ki daha net bir görüntü elde edebilesiniz.
■ Televizyon ayarlarında görebileceğiniz bir diğer şey de, Siyah Ton; ya da diğer adı ile Black Tone… Tıpkı Dinamik Kontrast’ta olduğu gibi siyahları daha siyah yapmaya çalışır. Ancak televizyonunuzun siyahının daha siyah olmasını bekleyemezsiniz. Black Tone, koyu gri alanları siyah görmenize neden olur ki bu da renk ayarları ve görüntüde netliğin kaybolması demektir. Bu nedenden dolayı televizyon ayarlarını yaparken, Siyah Ton ya da Black Tone ayarını da kapatmalısınız.
■ Black Detail ya da diğer adı ile Siyah Detayı, siyah olan yerleri aydınlatarak, burada bulunan detayları görmenize yarayan bir özelliktir. Ancak siyahı aydınlattığı için renk ve görüntünün bozulmasına neden olabilir. Dolayısı ile yeni televizyon ayarlarında bu özelliği de devre dışı bırakmalısınız.
■ Edge Enhancement ya da Kenar İyileştirme, görüntünün keskinleşmesini sağlayan bir ayardır. Yeni televizyon ayarlarında bu özelliği kapatmazsanız, hem görüntü bozulabilir; hem de kenarlarda Halo Efekti adı verilen efektler ortaya çıkabilir. Bu nedenle kulağınıza hoş gelen her özelliği açık bırakmamakta fayda var.
■ Flash Tone, HDR+ Modu ve Live Color gibi ayarları kapalı tutun. Bu ayarların tamamı, renk iyileştirmeye yönelik olarak post işleme işlevi gerçekleştirir. Ancak izlemekte olduğunuz filmde renkler zaten iyi ise bu işlevler de açık olduğunda doğal bir görüntü elde edemezsiniz. Bu nedenle bu ayarların kapalı olduğundan emin olun.
■ Renk Sıcaklığı’nın varsayılan ayarı Sıcak olup, filmler sırasında bu ayarın aktif olmasına dikkat edin. Renk Sıcaklığı’nı diğer renk iyileştirme ayarları ile karıştırmayın.
■ Reality Xreation, Süper Çözünürlük, Pürüzsüz Tonlama, Smooth Gradation ve karlanmayı azaltan diğer tüm işlevleri Blu-Ray gibi yüksek kalite görüntü alacağınız izlemelerde kapalı tutun. Aksi halde görüntünün yumuşaması durumu söz konusu olacaktır. Bu özelliklerin tamamı karlanmayı, düşük kaliteli görüntülerde azaltmak için vardır. DVD gibi eski şeyler izleyeceğinizde ise bu ayarları aktif edebilirsiniz.
■ Motion İnterpolation, kareler arasında yeni kareler oluşturmaya çalışarak görüntünün daha akıcı hale gelmesini sağlıyor, ama pembe dizi efektlerinin oluşmasına neden oluyor ve pek çok kişi bu efektlerden hiç hoşlanmıyor. Farklı markalar için bu isim farklı olsa da tüm markalarda aynı işlev söz konusu:
LG televizyon ayarlarında TruMotion
Samsung televizyon ayarlarında Motion Rate Supreme
Sony televizyon ayarlarında MotionFlow
özelliğini kapalı tutun.
■ Sony televizyon ayarlarında görebileceğiniz Auto Picture Modu yani Otomatik Resim özelliği televizyonun resim modunun, ekrandaki görüntüye göre otomatik olarak değişmesini sağlıyor. Ve genellikle kapalı olması öneriliyor.