SSL Sertifikası Nedir?

SSL Sertifikası hakkında bilgi sahibi olmayan çok sayıda webmaster ve blogger var. Ancak çağın gereksinimlerine ayak uydurmadığınız ve SSL Sertifikası‘na sahip olmadığınız takdirde, web üzerinde bir yerlere gelebilmeniz artık ne yazık ki çok da mümkün değil. Peki SSL Sertifikası nedir? Sizlere ilerleyen bölümlerde bu sorunun yanıtlarını vererek SSL Sertifikası’nın tanıtımını gerçekleştirmeye çalışacağız.

SSL Sertifikası Nedir?

Girilen web sitenin adresinin doğruluğunu kontrol eden SSL Sertifikası, yapılan veri alışverişinin şifreli olarak gerçekleşmesini sağlar ve güvenliğin sağlanmasında önemli rol oynar. Bu noktada, SSL Sertifikası hakkında bilgi verirken şunu da belirtelim: SSL Sertifikası kurulumunu siteniz için gerçekleştirdiniz diye, sitenizdeki açıklar kapanmış olmaz. Sitenizin güvenliği sağlanmaz. SSL Sertifikası’nın görevi, site ile kullanıcı arasındaki veri alışverişinin güvenliğini sağlamaktır.

Her SSL Sertifikası bir diğerinden farklıdır. Bu farklılık, sunmuş olduğu garantiye, vermiş olduğu desteğe ve sahip olduğu özelliklere göre değişiklik gösterir. Ancak genel olarak her SSL Sertifikası’nın teknik anlamda sağladığı getiri bir diğeri ile aynıdır: kullanıcıların yapmış olduğu veri alışverişinde güvenliği sağlamak. Bunun söz konusu olduğunu da, adres satırında, adresin sol tarafında “https” ibaresini, yeşil anahtarı görerek anlayabilirsiniz.

Bir tane web siteniz varsa, Rapid, Comodo ya da TrustSafe ürünlerinden herhangi birini rahatlıkla kullanabilirsiniz. Wildcard SSL Sertifikası ise internet sitesinde bulunan subdomainleri de desteklemektedir.

SSL Sertifikası hakkında bilgi vermeye devam ederken, NetSpace tarafından geliştirilmiş bir güvenlik protokolü olan bu ürünün, netword üzerinden gerçekleştirilen bilgi transferinde güvenliği ve gizliliği sağladığını da belirtmemiz gerekmektedir. Bir alışveriş sitesinden kredi kartı ile ödeme yaptığınızı var sayalım ve SSL Sertifikası’nın buradaki görevine bakalım: Kredi kartı bilgilerinizi girerek ödeme yapıp, istediğiniz ürüne bu şekilde sahip oluyor ve CW numarasını da şifre olarak giriyorsunuz ki, kredi kartınızın güvenliği SSL Sertifikası ile sağlanıyor. Kredi kartınız, olması gereken yerde deşifre ediliyor. Onun haricinde verileriniz, üçüncü şahısların eline SSL Sertifikası sayesinde geçmemiş oluyor.

Veriler, gönderilirken, alıcıya ulaşana kadar şifrelenir; ve arada bu şifreden kayıp vermez. Şifrenin güvenliği ise anahtarın uzunluğuna bağlıdır. 8 bit bir şifreleme sistemini çözmek oldukça kolaydır. Ancak SSL Sertifikası 40 bit ve üzeri şifreleme sistemini kullanır; genellikle de 128 bit’dir. 128 bit’lik bir şifreyi çözmek çok zordur; çok yüksek bir maliyet gerektirir. 128 bit’lik koruma ile şifrelenmiş bir şeyi çözebilmek için yapılması gereken ortalama yatırım 1.000.000$, harcanması gereken zaman ise 67 yıl kadar uzun bir süredir. Bu nedenle SSL Sertifikası oldukça güvenli bir protokoldür.

SSL Sertifikası Özellikleri

■ Mesajların şifrelenmesini sağlar ve deşifresinde güvenliği korur
■ Hem mesajı gönderenin; hem de alanın doğru adresler olduğunu kontrol eder
■ İletilen verilerin tarihlerini doğrular
■ Verilerden doğru arşiv oluşturulmasını destekler.

SSL Sertifikası nedir sorusunun yanıtlarına baktığınızda, alışveriş siteleri için gerekli olduklarını düşünebilirsiniz, haklısınız da. Ancak Google bunu şu anda herkesten istemektedir. Ve SSL Sertifikası yoksa, verdiğiniz emekler büyük ihtimalle çöpe gidecek demektir.

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.