Akıllı telefon ya da bilgisayar alırken, kullanılan işletim sistemine göre seçim yapmak gerekiyor. Bunun en önemli nedeni alışkanlıklarımız olsa da, aslında bize en önemli neden alışkanlıklar gibi geliyor. Yazılımcılar ve uygulama geliştiriciler, en çok kullanılan işletim sistemi 2018 listesine bakarak uygulama geliştirebiliyor örneğin. Bunun sonucunda, kullandığımız programların bazıları işletim sistemimize uyumsuz olabiliyor ve çalıştıramıyoruz. Peki hangi işletim sistemi daha çok kullanılıyor? En çok kullanılan işletim sistemi hangisidir? Sorularımızın yanıtlarını gözden geçirelim.
En Çok Kullanılan İşletim Sistemi Hangisidir?
Hangi İşletim Sistemi Daha Çok Kullanılıyor?
Günümüzde en çok kullanılan dört işletim sistemi var. Bunlardan ikisi mobil platformda, diğer ikisi de bilgisayarlarda kullanılıyor. Android ve iOS mobil işletim sistemleri arasında yer alıyor. Windows ve MacOS da bilgisayar üzerinde en çok kullanılan işletim sistemi 2018 listesinde yer alıyor. Elbette bilgisayar ortamında en çok Windows kullanılıyor. Hatta Microsoft’un artık destek vermediği Windows XP’yi bile hala kullananlar var. Akıllı telefonlarda ise Android en çok kullanılan işletim sistemi 2018 listesinde yer alıyor. Bunun da sebebi şudur ki: iOS’un sadece iPhone’lerde kullanılması, ancak geri kalan, neredeyse tüm akıllı telefonlar Android kullanıyor.
Ancak biraz önce de belirttik ya, işletim sistemlerinin sürümleri de kullanım oranları arasında önemli bir yere sahip. Biraz da onlardan söz edelim isterseniz.
Android’de en çok kullanılan versiyon Android 7.0 ve üzeri ve kullanım oranı %28.5. Android 6.0 ve üzeri ise %28.1’lik kullanım oranı ile 7.0’ın hemen gerisinde yer alıyor. Android’in en güncel sürümü olan 8.0 ve üzerinin kullanım oranı ise sadece %1.1… Bu durum Google’nin, kullanmakta olduğumuz akıllı telefonların işletim sistemi sürümünü güncellemesi ile de alakalı elbette. Yeni çıkan telefonlar arasında bile hala Android 7.0 kullanan cihazlar varken, Android 8.0 ve üzerinin kullanım oranlarının çok yüksek olmasını elbette bekleyemeyiz.
En çok kullanılan işletim sistemi 2018’de iOS’a baktığımızda ise iOS 11.2’nin kullanım oranının %61.03 gibi çok yüksek bir rakam olduğunu görüyoruz. Bu durumu İOS’un başarısı olarak görenler var elbette; ama başarı olarak nitelendirmenin yanında, biraz da dayatma olarak değerlendirilebilir bu durum. Aslında pek çok kişi, verebileceği hatalar ve cihaz kasmalarından dolayı iOS işletim sistemini güncellemek istemiyor; ama bu durum zorunluluk haline getirilebiliyor ve bize, güncellemelerin sonrasında pek çok sorunla gelen; hatta güncellemeyi nasıl geri alabileceğini soran ziyaretçilerimizin sayısı da oldukça fazla.
Bilgisayar ortamında ise en çok kullanılan işletim sistemi 2018 listesinde Windows 10’un üstünlüğü yer alıyor. Kullanım oranı %43.54… Peki bu Windows 10’un başarısını mı bize gösteriyor? Hayır. Şöyle ki, en çok kullanılan bilgisayar türü laptop. Yeni alınan her laptop içerisinde Windows 10 yüklü olarak geliyor. Beğenmezseniz siler ve farklı bir işletim sistemi de yüklersiniz elbette; ama satın aldığınız laptopla birlikte, Windows 10 lisansına da para verirken, neden bunu yapasınız? Ve Windows 7 kullanıcıları da kısa bir zaman öncesine kadar, lisanslarının devam etmesi için Windows 10’a ücretsiz geçiş yapabildiler. Artık Microsoft Windows 7 desteğini kaldırdı çünkü. Güncellemeler gelmiyor. Bu nedenle Windows 10 kullanım oranının yüksek olması gayet doğal. Bu bir başarı göstergesi değil.
MacOS işletim sisteminde ise en yüksek kullanım oranı High Sierra’nın. Kullanım oranı %37.02. Sierra’nın %23.49’luk bir kullanım oranı bulunuyor. El Capitan’ın kullanım oranı ise %18.62.
Peki bilgisayar ve mobil platform kıyaslaması da kaldırılırsa en çok kullanılan işletim sistemi 2018’de hangisi? Bu noktada Android karşımıza çıkıyor, kullanım oranı ise %40.24. Onu, %36.58’lik kullanım oranı ile Windows takip ediyor. iOS’un kullanım oranı %13.8. MacOS %5.43’lük kullanım oranı ile son sırada yer alıyor.
Bu nedenle de, en iyi yazılımlar ve programlar Android ve Windows için geliştiriliyor. iOS için uygulama geliştirmenin maliyet olarak ve zorluk bakımından da diğerlerine göre daha zor olduğunu belirtelim.