Siber saldırılar uzun zamandan bu yana, gerek Türkiye, gerekse dünyayı tehdit etmekte. Güvenlik uzmanları tarafından yapılan açıklamalara göre, Türkiye hem virüslerle savaşma hem de kötü amaçlı yazılımlar bakımından siber saldırıların hedef noktasına çok yakın. Yani sözün özü: risk altındayız. Milyarlarca cihazın birbirine bağlı olduğu bir internet ağını kullanıyoruz. Siber saldırılardan korunma yollarını bilmeli ve kendi çapımızda da olsa önlem almalıyız. Aksi halde, çok değerli verilerimizi kaybedebiliriz. Peki siber saldırılardan nasıl korunulur? İşte yanıtları:
Siber Saldırılardan Nasıl Korunulur?
Siber saldırılardan korunma yollarını sizlere maddeler halinde sıralamak istersek:
■ Gerek sosyal medya, gerek mail, gerek banka hesabımız… Hatta üye olduğumuz siteler. Her birine şifre ile giriyoruz. Ve şu hatayı pek çoğumuz yapıyor: Şifrelerimizi unutmamak için her hesapta aynı şifreyi kullanıyoruz. Ben önemli biri değilim ki, kim benim şifremi ne yapsın da akıllardaki temel düşünce. Oysa ki İnstagram hesabınız çalınır ve resimleriniz giderse aklınızdaki bu düşünceden kurtulursunuz. Bu nedenle, her hesap için farklı şifre oluşturmalısınız. İnstagram hesabınız çalındığında, hemen arkasından Facebook hesabınızın da çalınmasını istemezsiniz değil mi?
■ Oluşturduğunuz bir şifrenin olabildiğince uzun olmasını sağlayın. Bazı şifreler belirli bir karakter sayısı ile sınırlıdır. Ama bazı şifreler en az belli bir karakter ile oluşturulur; üst sınır yoktur. Siz, şifre oluşturduğunuz noktaya göre, olabildiğince uzun bir şifre oluşturmaya çalışın ki siber saldırılar sırasında şifrenizin çalınabilme ihtimali azalsın. Sizin zaman harcamadan yazdığınız bir şifreyi, saldırganlar da zaman harcamadan kırarlar, unutmayın.
■ Şifrelerinizi, sizin hakkınızda kolay tahmin edilebilecek olan rakam ya da sözcüklerden oluşturmayın. Doğum tarihiniz, annenizin adı, ev hayvanınızın adı, arabanızın plakası… Kolay tahmin edilebilecek şeylerdir. Bu nedenle şifreleriniz bu ve buna benzer şeylerden farklı olmalı.
■ Kullandığınız şifrelerin, çalınması halinde utanmanıza neden olacak sözcüklerden oluşmamasına da dikkat edin. Saldırgan sizin çok yakınınızdan biri de olabilir ve bilmesini istemediğiniz şeylere şifrelerinizde yer vermeyin.
■ Bazı uygulamalar vardır ki, sizin için tahmin edilmesi zor şifreler oluştururlar. Siber saldırılardan korunma yolları arasında bu uygulamaları da kullanmanın yer aldığını belirtelim.
■ Bazı uygulamalar da avrdır ki, hacklendiğinizi anlamak için fazla zaman geçmesini sizin adınıza engellerler. Bu uygulamaları kullanarak olası sorunları en kısa zamanda çözebilirsiniz.
■ Otomatik form doldurma, arama çubukları gibi araçların şifrelerinizi hatırlamasına izin vermeyin. Kısa zaman ayırıp şifrenizi kendiniz girmezseniz, sonrasında hacklenen hesabınızı geri almak için uzunca bir zaman harcamanız gerekebilir; tabi geri alabilirseniz.
■ Parmakla tanıma, parmak izi okuyucu gibi bir araç kullanıyorsanız, yazı yazarken en az kullandığınız ve bunun haricinde ekrana da dokunmadığınız bir parmağınızı seçin.
■ E-posta hesabınızı korumaya alın, çift aşamalı doğrulama gibi güvenli bir sistem kullanın.