EFT İle Havale Arasındaki Fark

Eğer sürekli internet kullanıcısı iseniz, sizin mutlak surette internet bankacılığı ile işiniz olacak demektir. Evet, günümüzde pek çoğumuz internet bankacılığı yerine kredi kartı kullanarak ödemelerimizi gerçekleştiriyoruz. Ama kredi kartı her yerde kullanılamıyor. Hal böyle olunca da EFT ve havale ile işlem yapmamız gerekiyor. Peki EFT nedir, havale nedir? EFT ile havale arasındaki fark nedir? Soruların merak ettiğiniz yanıtlarını sizler için ilerleyen bölümlerde açıklamaya çalışacağız.

EFT Nedir?

Elektronik Fon Transferi’nin kısaltması olan EFT tüm bankalar arasında gerçekleştirilebilen bir işlemdir. Diyelim ki sizin A bankasında hesabınız var. Ancak para göndermek istediğiniz kişinin hesabı B bankasında. Bu durumda EFT kullanarak para transferini yapmanız gerekecektir. EFT sırasında gerekli olan bilgiler, alıcının adı ve IBAN numarası; ya da hesap bilgileri olarak belirtilmektedir.

Her bankanın EFT saatleri diğer bankalara göre değişiklik gösterebilir. Ama EFT saatleri genellikle hafta içi 09:00 – 17:00 saatleri arası olarak belirlenmiş bulunmaktadır. EFT saatleri dışında göndermiş olduğunuz EFT için ödemeniz gereken ücret, paranızın miktarına göre değişiklik gösterebilir. Ve aktarmış olduğunuz para, ilgili hesaba, EFT saatleri içerisinde aktarılır. Yani bir sonraki EFT saatini beklemeniz gerekir.

EFT ücretini, maaş hesabı haricindeki hesaplarınız için ödemeniz gerekir. Ve tıpkı EFT saatleri gibi EFT ücreti de bankaya bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Eğer EFT işlemini internet bankacılığından değil de, bankanın farklı diğer servislerindemn gerçekleştirirseniz, EFT ücretinin daha yüksek olacağını, en düşük EFT ücretinin internet bankacılığında geçerli olduğunu da belirtelim.

Bankalara göre değişen, EFT ücreti ve EFT saatleri dışındaki bir diğer detay da EFT limitidir. Genellikle 200.000 – 300.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Bankanızın sizin için belirlemiş olduğu EFT limiti sizin için az ise arttırmak adına bankanıza başvurmanız gerekmektedir.

Havale Nedir?

Havale, EFT’den farklı olarak, işlemleri sadece aynı banka içerisinde gerçekleştirmektedir. Ve havale işleminde para transferini her saat gerçekleştirebilirsiniz. Yani, A bankasında hesabınız varsa ve A bankasından birine para aktarımı gerçekleştirecekseniz, yapacağınız işlemin adı havaledir. Maaş hesabı haricinde, havale işlemi için de bir havale ücreti tahsis edilir. Ancak havale ücretinin EFT ücreti kadar yüksek bir rakam olmadığını da belirtmemiz gerekmektedir.

EFT’de olduğu gibi, günlük para aktarım limiti, bankadan bankaya değişiklik göstermekle birlikte havale için de söz konusudur. Ve yine genellikle 200.000 – 300.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

EFT İle Havale Arasındaki Fark

Farklı bankalar arasında yapılan para transferinin, sadece hafta içi ve belirli saatler arasında gerçekleştirilmesi ile birlikte, EFT ücretinin yüksek olması, EFT’nin özellikleri arasında yer almaktadır. Havale ise aynı banka içerisinde, haftanın her günü ve 24 saat boyu sürdürülmektedir. Havale ücreti EFT ücretine göre daha düşüktür. Hem EFT hem de havaleyi, internet bankacılığı, banka ve bankamatikler aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz.

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.