Harddisk, bilgisayar parçalarının en önemlilerinden bir tanesi. Neden mi? İşletim sisteminden tutun da, belgelerimiz, resimlerimiz, video ve programlarımızın hepsi harddisk içerisinde kayıtlı. İşte bu nedenle harddisk arızası belirtilerini bilmek ve yol yakınken harddiski yedeklemek çok önemlidir. Aksi halde veri kurtarma adına yüklü miktarlarda paralar harcayabilirsiniz, öyle ki, harcadığınız para, harddisk fiyatından pahalı olabilir. İşte bu nedenle, harddiskin bozuk olduğunu nasıl anlarız sorusunun yanıtlarını hepimiz bilmeliyiz. Harddiskin arızalı olduğu nasıl anlaşılır sorusunu bu anlamda birlikte gözden geçirelim.
Harddiskin Arızalı Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Harddiskin Bozuk Olduğunu Nasıl Anlarız?
Harddisk arızası belirtilerinden söz ederken ilk olarak kendi başımdan geçen bir olayı sizlerle paylaşmak istiyorum. Tabiri caizse tıkır tıkır çalışan bilgisayarım, yaklaşık 7 senedir format yüzü bile görmedi. İçerisine ek donanımlar ilave edildi tabi ki. Örneğin daha önceki bilgisayarımda kullanmakta olduğum ve içerisinde müziklerimin bulunduğu ortalama 10 senelik harddisk, RAM, fanlar…
Bir gün hafif bir mekanik tık sesinin kasadan geldiğini duydum. Aynı durum şoförlerde de oluyor; arabada bir problem olduğunda bunu sesten anlayabiliyorlar. Canım sıkıldı elbette. Ama sık tekrarlanan bir ses değildi; günde 2 ya da 3 kere ve sadece küçücük bir tık, dikkat etmezseniz duymazsınız bile o derece… Ama ben biraz takıntılıyımdır. Sorunun harddisk arızası belirtileri arasında yer aldığını düşündüm ve ortalama 15 gün boyunca, günde 2 – 3 kere de olsa aynı tık sesini duyunca huzursuzlandım.
Malum bilgisayarımda iki tane harddisk bulunuyor. Harddiskin bozuk olduğu nasıl anlaşılır ya da harddiskin bozuk olduğunu nasıl anlarız sorusunu iki harddisk için de uygulamam gerekiyordu. Bunun için kullanılan pek çok program var. Harddiski o programlarla taratmanız yeterli oluyor. Karşınıza, harddisk değerlerinin yazılı olduğu grafikler çıkıyor ve oradan hangi harddiskin bozuk olduğunu, biraz da bilinçli biri iseniz anlayabiliyorsunuz.
Benim müziklerimin olduğu, yani eski harddiskim arızalı çıktı. Ama başka arkadaşlarıma sorsanız, ben o harddiski daha uzun yıllar kullanabilirdim ve ben takıntılıydım. Harddisk yedekleme işlemini yaparak müziklerimi, diğer harddiskin içerisine aldım. Almış olduğum yeni bir harddisk ile onu değiştirdim ve müziklerimi tekrar yeni aldığım harddiskin içerisine kopyaladım.
Siz sorun bitti daha hala ne anlatıyorum diye merak ediyor olabilirsiniz; ama benim sorunum bitmedi. Yeni aldığım harddisk de arızalı çıktı… Burada harddisk arızası belirtilerinden bir diğeri ile karşılaştım o da, harddiski açtığımda farenin sonsuz döngüye girmesi… Yani okumakta zorlanıyordu ve bu durumdan ortalama yarım dakika içerisinde kurtuluyordu. Bir müddet sonra da bilgisayar, yeni almış olduğum harddiski hiç görmez oldu.
Görmesin, yedekti zaten ve içerisinde bulunan müzikler işletim sisteminin yüklü olduğu harddiskte vardı… Ama işin aslı öyle değil. Harddisk arızası belirtileri arasında bu sefer de, Windows’un açılırken zorlanmasını görmeye başladık. Tabi şüpheler bu noktada anakarta kadar kayabiliyor. Ama önce o harddiski çıkartıp, tek harddisk kullanalım dedik. Evet, sorun bu sefer de yeni almış olduğum harddiskte idi.
Peki bu tecrübelere dayanarak harddisk arızası belirtilerini nasıl özetleyebiliriz?
■ Kasadan gelen mekanik sesler
■ Farenin sonsuz döngüye girmesi
■ Harddiskin bilgisayar içerisinde görülmemesi
■ Windows’un açılırken zorlanması
…
Bunların dışında mavi ekran hatası da harddisk arızaları arasında yer alabilmektedir; ben anlatmış olduğum olayda karşılaşmış olmasam da…