WordPress, gerek kurulum, kullanım ve ayarlarının kolay olması; gerek arama motorları tarafından seviliyor olması dolayısı ile sadece Türkiye değil, dünya genelinde en çok tercih edilen internet sitesi alt yapısı olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak özellikle bu işe yeni başlayan arkadaşlarımız, WordPress kurulumunu bir başkasına yaptırma gereği duyabilmektedirler. Oysa ki WordPress nasıl kurulur sorusunun, Cpanelden WordPress kurulumu ve manuel WordPress kurulumu olmak üzere iki farklı yanıtı bulunmaktadır. Siz hangi yolu tercih ederseniz edin; WordPres kurulumu için harcamanız gereken en uzun zaman beş dakikadır. Bu kadar kolay bir işlem nasıl yapılır, hemen gözden geçirmeye başlayalım.
WordPress Nasıl Kurulur?
WordPress kurulumu için ilk olarak bir tane domain; yani site ismi, bir adet de, bu domaini ve WordPress’i içerisine yerleştirebileceğiniz hosting’e ihtiyacınız bulunmaktadır. Sitemiz içerisinde domain ve hosting’in nasıl alınabildiğine dair bilgileri bulabilirsiniz. Biz ilk olarak WordPress kurulumu ile ilgili detayları, özellikle yeni arkadaşlarımız için aktarmaya devam edelim.
Cpanelden WordPress Kurulumu:
■ İlk olarak Hosting firmasının muhtemelen size göndermiş olduğu mailde yazılı bulunan adrese tıklayarak Cpanelinize gidin. Yine aynı mail içerisinde yazan kullanıcı adı ve şifreyi kullanarak Cpanelinize giriş yapın.
■ Şimdi Cpanelde biraz aşağı inip Yazılım alanına gelin ve burada yer alan Softaculous Apps İnstaller butonuna tıklayın.
■ Buradan WordPress’i tıklayın ve ilerleyin.
■ Açılan sayfada, Yükle; ya da İnstall Now seçeneğinden birine tıklayabilirsiniz.
■ Yeni gelen sayfada ilk olarak bir protokol seçmelisiniz. Eğer SSL güvenlik sertifikası kullanmayacaksanız ki bu ücrete tabidir, o zaman ya http:// ya da http://www protokolünü seçmelisiniz. SSL sertifikası kullanacaksanız https:// ya da https://www seçmeniz gerekmektedir.
■ Şimdi sıra domain seçmekte. ama zaten muhtemelen sayfada yazılı olarak karşınıza çıkmış olacaktır.
■ Yükleme dizinine sıra geldiğinde, orayı boş bırakın ki WordPress direk domain üzerine kurulsun. Başka bir şey yazarsanız, bu size siteyi alt klasör olarak kurduracaktır ki bunu istemezsiniz.
■ Site isminin sorulduğu yere, sitenizin adını yazın, yani insanlar sitenizi hangi isimle bilsin isterseniz buraya onu yazın.
■ Site Sloganı kısmına, siteniz için belirlemiş olduğunuz sloganı yazın.
■ Enable Multisite kısmını, eğer tek bir WordPress kurulumu gerçekleştiriyorsanız işaretlemeyin. Bir kaç tane WordPress’iniz varsa, bu kısmı o zaman işaretleyip, hepsini tek bir admin paneli üzerinde toplayabilirsiniz.
■ Şimdi kendinize bir adet admin kullanıcı adı belirleyin. WordPress buraya, siz bir şey yazmazsanız admin yazar. Bu nedenle kendiniz mutlaka bir isim belirleyin. Şifreniz ise zor olsun; ya da WordPress tarafından verilen şifreyi kaydedip onu kullanın.
■ Sonrasında mail adresinizi WordPress’e tanımlayın. En sık hangi mail adresini kullanıyorsanız o adresinizi sitenize tanımlayın.
■ Dil seçiminizi yapıp, sonrasında da Limit Login Attemps kısmını atlayın. Burası bir güvenlik önlemidir; şifreyi üç kereden fazla yanlış girdiğinizde, siteye girmenizi bir süre yasaklayan bir eklentidir; ama çok gerekli değildir.
■ Veritabanı Adı ve Teble Prefix’i varsayılan olarak bırakabilirsiniz; zaten bu kısım sistem tarafından her seferinde farklı adlandırılmaktadır. Ama Table Prefix sonunda mutlaka _ olması gerektiğini unutmayın.
■ Select Theme kısmını Select diyerek atlayın. WordPress kurulumu tamamlandığında twma kurulumunu yine yapabilirsiniz; hem de detaylı inceleme ile.
■ Artık Yükle butonuna tıklayabilir ve WordPress kurulumunu tek tık ile gerçekleştirebilirsiniz.
■ Artık Yönetim URL adresine giderek, seçmiş olduğunuz Admin kullanıcı adı ve şifresi ile panelinize giriş yapabilir; WordPress tabanlı sitenizi kullanmaya başlayabilirsiniz.