Hepimiz zaman zaman bilgisayarımızla ilgili bazı problemler yaşıyoruz. Bu durum bazen bilgisayarımıza yanlış davranışlarımızdan kaynaklanıyor; bazen de virüsten. Ama bu, her gördüğümüz problemi virüs olarak algılamamız gerektiği anlamına da gelmiyor. Bilgisayarımda virüs mü var, bilgisayarımda virüs var mı, bilgisayarımda virüs olduğunu nasıl anlarım gibi soruların yanıtlarını ilerleyen bölümlerde bulabileceksiniz. Söz konusu belirtilerin biri ya da bir kaçı bilgisayarınızda varsa, virüsten şüphelenebilirsiniz.
Bilgisayarımda Virüs Olduğunu Nasıl Anlarım?
Bilgisayarımda Virüs Mü Var?
Bilgisayarımda Virüs Var Mı?
■ Kullandığınız web tarayıcınız hangisi ise açık olmadığı halde siz, izinsiz açılan pop-up pencerelerle karşılaşıyorsanız; ya da varsayılan arama motorunuz bir anda bir başkası ile değişiyorsa, bunların nedeni bilgisayarınızda bir zararlının dolaşıyor olması olabilir.
■ Bilgisayarınızda kullanmakta olduğunuz herhangi bir antivirüs yazılımı varsa ve bu yazılımın bir anda devre dışı kaldığını, ya da otomatik güncellemeleri alamadığını görüyorsanız, muhtemelen bilgisayarınızda virüs vardır ve işini sorunsuzca yapmak için antivirüsü devre dışı bırakmıştır.
■ Bilgisayarın yavaşlaması da virüs işareti. Ancak bilgisayarın yavaşlamasının farklı nedenleri de olabilir, örneğin, donanımlardan biri düzgün çalışmıyor olabilir; ya da Windows bakım istiyordur. Ya da arka planda çalışan, bilgisayarınızı yavaşlatan bir program yoksa, bir zararlı arka planda, bilgisayarınızı yavaşlatan işlemler gerçekleştiriyor olabilir.
■ Bilgisayarımda virüs mü var sorusunun yanıtı olarak, fidye virüsünden de söz edebiliriz. Fidye virüsü son zamanlarda oldukça yaygın olup, dosyaları şifreler ve siz açmak istediğinizde sizden belli miktar ödeme talep eder. Bu ödemeyi yapsanız bile dosyanıza erişebileceğiniz şüphelidir. Aynı zamanda dosyalarınızı bozan virüslerle de karşı karşıya olabilirsiniz. Bunların tamamını anlamanın tek yolu da o dosyaları kullanmak istemenizden geçmektedir.
■ İnternet bağlantınızla ilgili bir sorun da virüsü haber verebilir. Şöyle ki: Herhangi bir bağlantı hatası ile herkes karşılaşabilir. Bunu servis sağlayıcınızı arayarak öğrenebilir ve çözebilirsiniz. Ama bir anda kopan bağlantınız, bu sırada bilgisayarınızda ilginç davranışların da yaşanmasına neden oluyorsa, bu virüs göstergesidir. Bir de, bilgisayarınızla modeminiz arasına kurulan Proxy sunucuları var ki bunlar, söz konusu zararlı yazılımlardan kurtulmak için program indirmenizi engelleyen şeylerdir. Kurtulmanın yolu ise, zararlılardan kurtulmak için gerekli MalwareBytes gibi yazılımları bir başka bilgisayara indirip USB belleğe almak ve sonrasında kendi bilgisayarınıza aktararak çalıştırmaktan geçmektedir.
■ Eğer mavi ekran hatası alıyorsanız, bu muhtemelen donanım ile alakalı bir sorundur. Ama siz yine de internette, hata kodunu aramayı deneyin. Bazen virüsler de mavi ekran hatalarına neden olabilmektedir. Programlarınızın durduk yere kilitlenmesi de yanlış çalışıyor olabileceklerini işaret eder; ama yine de, tüm yöntemleri denemenize rağmen kilitlenen programlarınız da virüsü işaret ediyor olabilir.
■ Denetim masasından bilgisayarınızda yüklü olan programlara bakın. Zaman zaman bunlar masa üstüne de gelebilir. Ne zaman yüklediğinizi, ne için kullandığınızı hatırlamadığınız programlarla karşılaşıyorsanız, bilgisayarımda virüs olduğunu nasıl anlarım sorusunun bir diğer yanıtı da budur. Antivirüsünüzü çalıştırın ve programlarınızı taratın. Belki de bir şey için yüklemişsinizdir; ya da bilgisayar kurulumunda yüklü olarak gelmiştir ve hatırlamıyor da olabilirsiniz.
■ Bilgisayarınıza hiç müdahale edemediğinizde, Ctrl + Alt + Delete tuşlarına basarsınız ve Görev Yöneticisi imdadınıza yetişir. Ya da görev çubuğuna sağ tıklar ve Görev Yöneticisini Başlat dersiniz. Ama eğer bu da işe yaramıyor, hatta komut satırını görüntüleyemiyorsanız, bilgisayarımda virüs var mı sorunuz olumlu yanıt bulabilir.