Günümüzde genellikle laptop kullanımı tercih ediliyor. İnsanlar masaüstü bilgisayar kullanarak bir yerde sabit kalmak istemiyorlar. Ayrıca laptop ortamda daha az yer kaplıyor ve bazı özellikleri masaüstü bilgisayarlardan üstün; örneğin dahili kamerası bulunuyor; bu da bize görüntülü konuşma için avantaj sunuyor. Ancak bize, laptop pilinin ömrünü uzatmak için, laptopu prizde kullanmak ya da laptopu fişe takılı kullanmak durumunda, laptopun pilini çıkarıp kullanmak daha mantıklı şeklinde bir dayatmada bulunuldu. Bu doğru mudur? Çünkü evde değil de dışarıda kullanım sırasında laptopun şarjının daha uzun süre dayanmasını hepimiz istiyoruz.
Her şeyin öncesinde şunu belirtelim: laptopu prizde kullanmak, pilini çıkarmasanız dahi, pilin çok daha fazla şarj olmasına neden olmaz. Lityum İyon pillerin böyle bir özellikleri bulunmamaktadır. Ama laptopu fişe takıl kullanmak pile zarar vermez demek de değildir bu. Daha net cümle şudur: laptopun pilini çıkarıp kullanmak her zaman gerekli olan bir durum değildir. Ama bazı zamanlar gerekli olabilmektedir. Şöyle ki:
Laptopunuz fazla ısınırsa, piline zarar verebilir. Peki laptop neden ısınır? Çok uzun süre oyun oynarsanız, video düzenlerseniz, işlemciyi yoracak herhangi bir program çalıştırırsanız laptopunuz ısınır. Bu durum pile zarar verir. Söz konusu bu işlemlere başlamadan önce laptopun pilini çıkarıp kullanmak bu nedenle önemlidir.
Laptopun pilini çıkarıp kullanmak için, sadece bir kaç mail gönderecek ya da okuyacaksanız gereksiz zaman harcamanıza da gerek yok. Ancak eğer cihazınızı bir kaç hafta gibi uzun bir süre kullanmayacaksanız, pili %40 seviyesinde şarj edip sonrasında çıkartabilirsiniz. Bu şekilde daha kararlı kalacak olan laptop pilinin içerisindeki kimyasal yapı da bozulmamış olacaktır.
Uzun süre kullanılmayacak olan pilin buzdolabında saklanmasını öneren kişiler de vardır. Ancak bu durumun pile yararı olabileceği gibi, zarar verebilme ihtimali de bulunmaktadır.