Oyun bilgisayarı denildiğinde akla, çok güçlü özellikleri olan bir bilgisayar gelir ki öyle de olmalı. Bir zaman öncesine kadar masaüstü bilgisayarlar oyun bilgisayarı olarak laptoplardan daha iyiydi. Ancak günümüzde laptopların içerisinde de oyun bilgisayarı olarak kullanılabilecek çok fazla cihaz var. Ama şöyle bir detay var ki. aynı özelliklere sahip bir laptop, masaüstü bilgisayardan çok daha pahalı olabilir. Bu nedenle masaüstü bilgisayar tercih sebebi olabilir. Ancak taşınabilir olması günümüzün çok önemli bir detayı olduğu için laptop almayı tercih edebilirsiniz. Peki üzerinde her oyun bilgisayarı yazan bilgisayar gerçekten oyun bilgisayarı mı? Yoksa oyun bilgisayarının özelliklerinde bazı detaylara dikkat etmek mi gerekiyor? Oyun bilgisayarı nasıl olmalı 2018? Bugünlerde bir oyun bilgisayarı alacaksanız bu bilgiler çok işinize yarayacak.
Oyun Bilgisayarı Nasıl Olmalı 2018?
■ Oyun bilgisayarının özellikleri arasında yer alan ekran kartları bağımsız olmalı. Bu noktada NVIDIA tarafından geliştirilen NVIDIA GTX 1050 ve NVIDIA GTX 1050 TI son zamanlarda çok beğeniliyor. Tabi ki ekran kartının bellek miktarının büyük olması da çok önemli. 6 GB bir paylaşımsız ekran kartının içerisinde bulunduğu bilgisayara oyun bilgisayarı denmez de ne denir? Ayrıca bu bilgisayarda ne oyunlar oynanır… Lenovo Legion Y520 bu anlamda tam isabet niteliğini taşıyor diyebiliriz.
■ Oyun bilgisayarında işlemci nasıl olmalı peki? İşte çok önemli sorulardan bir diğeri de bu. Çünkü işlemci bilgisayarın kalbi olarak nitelendiriliyor ve oyundan yüksek performans alabilmek için oyun bilgisayarında çok önemli bir yer teşkil ediyor. Frekansı yüksek ve çok çekirdekli işlemcileri tercih etmelisiniz; ama son zamanların en çok tercih edilen işlemcisinin de oyun bilgisayarı için, 7. nesil Core İ7 HQ işlemciler olduğunu belirtmeden geçmemeliyiz. İntel, oyun bilgisayarı nasıl olmalı 2018 sorusunun yanıtları arasında, işlemcileri ile yer alan en önemli marka olarak göze çarpıyor elbette. Ve oyun tutkunları merakla 8. nesil işlemcileri bekliyor.
■ Peki ya oyun bilgisayarının özellikleri arasında yer alan harddiskler nasıl olmalı? Son zamanlarda harddisklerden çok SSD diskler kullanılıyor; hatta PCle SSD diskler, SSD diskleri de günümüz şartlarında geri planda bırakmış bulunuyor. Kapasiteleri sınırlı; 128 GB ya da 256 GB olabiliyor. Bu nedenle, oyun bilgisayarına oyunları depolamakta sorun yaşamanız muhtemel. Bundan dolayı da çift depolama alanı sunan cihazlara artık oyun bilgisayarı adı veriliyor. İçerisinde hem PCle SSD; hem de harddisk bulunduran cihazlar oldukça popüler. PCle SSD disklerin hızından, harddisklerin ise geniş depolama alanlarından yararlanıyorsunuz.Olması gereken de bu. 2 GB bir harddiskin içerisine hangi oyunlar depolanmaz ki…
■ Oyun bilgisayarının içi oldukça önemli… İçi derken, parçalardan söz etmiyoruz aslında. Parçaların kasa içerisine yerleştirilmesinden söz ediyoruz. Çünkü bir oyun bilgisayarı, şimdiye kadar saymış olduğumuz özelliklerden de anlayabileceğiniz gibi çok güçlü. Bu nedenle çok fazla ısınması durumu söz konusu. Bu noktada, stratejik noktalara kaliteli fanların yerleştirilmesi ve kasada önemli noktalarda deliklerin bulunması şart. Kasa içerisinde yükselen ısı hemen dışarı çıkartılmalı ve kasa içi soğumalı ki güçlü özelliklere sahip olan oyun bilgisayarı ısınıp yavaşlamamalı; performansından herhangi bir şey kaybetmemeli.
■ Oyun bilgisayarının özellikleri arasında ses sisteminin de çok önemli bir yeri bulunuyor. Teferruat demeden önce bir kere daha düşünün. Bir oyun içerisinde düşmanınızı ararken, onun yerini, duyduğunuz seslere dayanarak bulabilmeniz oldukça kolay. Bu noktada Dolby Audio Premium oldukça güçlü etkiye sahip ve Harman ses sistemi de kesinlikle düşünülmesi gereken isimler olarak karşımıza çıkıyor.