Tablet Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Günümüzde akıllı telefonlar, tabletlerin yaptığı işleri rahatlıkla yapabiliyor ve büyüklük olarak da tabletlerden geri değiller. Tabletlerde akıllı telefonlara göre hem bazı geri kalmışlıklar; hem de avantajlar var. Örneğin her tablet mobil internet kullanamıyor. Bununla birlikte her telefon da tablet rahatlığında büyük değil… Kısacası aklımızı karıştıracak ve farklılık yaratacak pek çok detay var. Peki tablet almak istiyorum dediğiniz anda, tablet alırken nelere dikkat etmek gerekir sorusunun yanıtları arasında yer alan, tablet alırken dikkat edilmesi gerekenler 2018 listesini biliyor musunuz? Alacağınız tablet hem işlevi ile hem de kalitesi ile sizi tatmin edebilmeli… Tablet almak istiyorum diyorsanız, bu bilgiler tam sizin için…

Tablet Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

■ Tablet alırken dikkat edilmesi gerekenler 2018 listesinde ilk sırada, alacağınız tabletin işletim sistemi yer alıyor. Ve tablet almak istiyorum diyen bir kişinin karşısına üç farklı işletim sistemi çıkıyor. Bunlardan ilki ve en çok ücretsiz uygulama barındıranı Android. Ücretli uygulamaları bulunsa da buna alternatifler de Android’de çok fazla. Bununla birlikte iOS ve Windows’u da unutmamamız gerekiyor. Siz hangi işletim sisteminin işinize yarayacağını elbette daha iyi bilirsiniz. İlk olarak işletim sistemine karar vermelisiniz.

■ Tablet almak istiyorum dediniz ve Android işletim sistemine karar verdiniz. Ama Android de kendi içinde ayrılıyor; çünkü çok sayıda sürümü bulunuyor. Android’in en güncel sürümü de Android 8. Ancak Android 8’in kullanım oranı işletim sistemleri içerisinde oldukça düşük. Bunun sebebi, sürümün yeni olmasından kaynaklanıyor ve pek çok cihaz daha güncelleme alarak işletim sistemini yükseltmedi. Android 7 ve üzeri bir sürüm tercih etmek sizin yararınıza olacaktır. Ve muhtemelen bu şeklde alacağınız tablet Android 8’e güncellenecektir. Ama daha eski sürümler güncellenmemeleri dolayısı ile güvenlik açıklarına neden olurlar.

■ Tablet almak istiyorum dediğinizde, dikkat etmeniz gereken bir diğer detay da alacağınız tabletin ekran boyutu. Biraz önce de belirtmiş olduğumuz gibi zaten akıllı telefonların ekranları 5 inç üzerinde. Bu nedenle alacağınız tabletin akıllı telefonunuzdan daha büyük olması gerekir ki bu noktada 10 inç bir tablet için ideal boyuttur. Ama sizin ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamama noktasında kararınızı tabi ki siz vermelisiniz. 10 inç geniş ekran bir tablet ile hem işinizi yapabilir hem de bu tableti eğlence amaçlı kullanabilirsiniz.

■ Tablet alırken dikkat edilmesi gerekenler 2018 listesinde, alacağınız cihazın inceliği ve hafifliği de yer alıyor. Tablet mobil olduğu ve bundan dolayı da taşınabilir olacağı için ağır bir cihaz almayı tercih etmemelisiniz. Ağırlık bakımından en fazla 600 gram olan ve görünümde de çok kalın olmayan cihazları tercih etmelisiniz. Görünüm açısından belirtmiş olduğumuz bu detay size kullanım kolaylığı da sunacaktır.

■ Bir tabletin performansı da görünümü ve kullanım kolaylığı kadar önemlidir. Ve bunu belirleyen de tabletin işlemcisi ve RAM’idir. İşlemci en az dört çekirdek; hatta mümkünse sekiz çekirdek olmalıdır. RAM ise en az 2 GB olmalıdır ki daha büyük bir RAM olmasını tercih etmek sizin açınızdan mantıklı olacaktır. Cihazın hızı bu etkenlere bağlı olduğu için mutlaka teknik özelliklerde bu detayları göz önünde bulundurmalısınız.

■ Tablet alırken nelere dikkat etmek gerekir sorusunun yanıtlarından bir diğeri de alacağınız tabletin hafızası. Android işletim sistemi zaten hafızanın bir kısmını kaplayacak. Kaydedeceğiniz videolar ve resimler ile birlikte yükleyeceğiniz uygulamaları da göz önünde bulundurunca, hafıza en az 16 GB olmalı. Ve MicroSD kart kullanımı gerçekleştirilerek de arttırılabilmeli. MicroSD kart ile hafızanın ne kadar arttırılacağı da önemli bir diğer detay elbette. Tabi ki tüm bu detaylar alacağınız cihazın fiyatı üzerinde etken. Ancak siz yine de kullanılabilirliği olan bir tablet alın ki önümüzdeki bir kaç yılı rahat geçirin.

■ Çocuğunuz için alacağınız bir tablet, ya da kendinize alıp, ama çocuğunuzun oynamasına da izin vereceğiniz tablet mutlaka içerisinde ebeveyn koruması bulundurmalı. Bu sayede tablete bir kaç hesap oluşturarak girebiliyorsunuz. Çocuğunuzun sağlığı ve güvenliği açısından özellikle internet ortamında sınırlamalar getirerek oluşturacağınız bir hesap gerekli olacaktır. Bu nedenle ebeveyn korumasını mutlaka göz önünde bulundurmalısınız.

■ Tasarım da alacağınız tablet açısından önemli. Pek çok profesyonel için önemli olan performanstır. Ancak tabletleri her zaman profesyoneller kullanmaz. Onlarla birlikte, eğlence için yanında, gittiği her yere tablet taşıyan insanlar da kullanır. Bu nedenle elinizde tuttuğunuz ve size kendinizi iyi hissettiren bir cihaz almanız önemli bir ayrıntı olacaktır.

■ Tablet almak istiyorum dediğiniz noktada, alacağınız tabletin şarjını da göz önünde bulundurmalısınız. Telefonlarda olduğu gibi 3000 – 4000 mAh gücünde piller tabletlerde az olarak değerlendirilir, çünkü akıllı telefonlar tabletlere göre daha küçüktürler. Pil büyüdükçe cihazlar büyür ve ağırlaşır. Tabletler büyük oldukları için pilleri de büyük olabilir. En az 7.000 mAh büyüklüğünde bir pil tabletinizi ortalama 20 saat kullanmanıza olanak tanıyacaktır. Bu da sürekli tablet kullanımı gerçekleştirenlerin, cihazlarını sürekli şarj etme ya da kablo ile kullanma gereksinimlerini ortadan kaldırır.

■ Kamera da önemli diğer detay. Tek kameralı tabletleri tercih etmek yerine hem ön; hem de arka kamerası bulunan tabletleri almalısınız. Bazen video, bazen fotoğraf, bazen selfie; bazen de görüntülü konuşmalar için çift kamera, her zaman her ihtiyacınızı karşılamak adına size lazım olacaktır.

■ Son detay ise almayı düşündüğünüz tabletin mobil hat destekleyip desteklemediği. Bazı tabletler internete sadece kablosuz internet ile bağlanır, bazıları da data hattı kullanır ve hat içerisindeki interneti mobil olarak kullanmanıza olanak tanır. Siz bu tabletleri tercih ederseniz daha rahat kullanırsınız. Ancak bu tabletlerin fiyatları biraz pahalıdır.

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.