Eğer web işleri ile uğraşıyor, web sitesi ya da blog yapıp onlar üzerinden para kazanmaya çalışıyorsanız, sürekli olarak gelişmek ve web sitelerinizi ve bloglarınızı geliştirmek durumundasınız. Bu noktada en çok içerik üretiyor ve SEO uyumlu makale yazımının önemini hepimiz biliyoruz. Bir de günümüzde yaygın olarak gelişmeye çalışan semantik içerik var. Semantik, kelime anlamı ile anlam bilimi olarak tanımlanabilmekte. Sitelerimize gelen kullanıcılara bilgi aktarımında bulunmayı ve onların sitelerimizde daha fazla zaman geçirmesini isteyen bizler, bir yandan da sitelerimizin gelişmesini istiyoruz. Bu noktada önce kendimiz gelişmeli, semantik içerik ve SEO uyumlu makale hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmalıyız. Çünkü günümüzde herkes makale yazıyor. Onlardan farklı olmalıyız ki bir adım öne geçebilelim. Amacımız Google’de yükselmek ise hep birlikte, SEO uyumlu makale nasıl olmalı sorusunun yanıtlarını gözden geçirelim ve semantik içerik hakkında bilgi edinelim.
SEO Uyumlu Makale Nasıl Olmalı?
Her şeyin öncesinde şu noktayı unutmayın: SEO uyumlu makale yazımında, her şeyden önemlisi makalenin girişidir. Hani derler ya, bir şeye nasıl başlarsak öyle devam eder. Bu durum SEO uyumlu makale için de geçerlidir. Peki o halde asıl soru şu: SEO uyumlu makalenin giriş kısmı nasıl olmalı?
■ Sizlere daha önce de anahtar kelimenin öneminden söz etmiştik. SEO uyumlu makalenin giriş kısmında mutlaka anahtar kelimeyi geçirmeli ve ilk olarak da onun tanımını yapmalısınız. Ardından da makalenizi anahtar kelimeden sapmadan sürdürmeyi unutmamalısınız.
■ SEO uyumlu makale yazımında da, tıpkı kompozisyonda olduğu gibi, girişten sonraki bölüm gelişme bölümüdür. Burada konu bütünlüğünü sağlamalı, anahtar kelimeden uzaklaşmadan konuyu genişletmeli ve okuyucuyu bilgilendirerek, verdiğiniz bilgilerle doyurmalısınız. Şu anda SEO uyumlu makale ve semantik içerik ile ilgili bir gelişme bölümü okumakta olduğunuzu belirterek örneklendirmemizi yapmış olalım.
■ Son olarak, SEO uyumlu makale yazımında sonuç aşamasına gelmelisiniz. Burada başlığı; ya da anahtar kelimeyi mutlaka geçirmeniz gerektiğini unutmayın. Yani anahtar kelime ve başlık, semantik içerikte, hem giriş; hem de sonuç bölümünde geçirilmelidir.
■ Yazmış olduğunuz SEO uyumlu makalenin anahtar kelimesine link vermeyi unutmayın. Son zamanlarda, anahtar kelimeye verilen linkleri etiketlere yönlendirdiğinizde daha etkili bir sıralama yükselişi ile karşılaşacağınıza dair bilgiler gündemdedir.
■ Başlıkları çok uzatmamalı ve abartmamalısınız. Ancak anahtar kelimeyi başlıkta kullanmanın faydasını göreceğinizi de belirtmeden geçmemeliyiz.
■ Etiketleri gereksiz kelimelerden yana seçmeyin. WordPress gibi sistemlerde otomatik etiket oluşturmaya yönelik uygulamalar bulunmakta olup, bunları kullanmamalısınız. Her uygulamanın size katkı sağlayacağına dair yanlış bir inancınız varsa, bu yanlışınızdan hemen geri dönün.
■ İmla ve yazım kurallarına dikkat edin. Kelimelerin yazımlarını doğru şekilde gerçekleştirin. Konuşmada farklı; yazmada farklı olan kelimeler bulunmaktadır. Bunlara dikkat edin. Ve noktalama işaretlerini de doğru yerlerde ve doğru şekillerde kullanın.
■ Anahtar kelimeyi konu içerisinde belli etmek adına, kalın yazabilir, yatay yazım kullanabilir ya da altlarını çizebilirsiniz. Bir anahtar kelimenin konu içerisindeki kullanım yoğunluğunu ise doğru şekilde belirlemeyi unutmayın.
■ SEO uyumlu makale yazımında, okuyucuları merak ettirecek ve sürükleyecek konulara değinin. Ve makalenin kelime sayısının en az 300 olması gerektiğini unutmayın. Bundan bir süre öncesinde 150 kelimelik makaleler dahi yeterli olabiliyordu. Ancak Google verilerine göre artık en az 300 kelimelik makaleler in.
■ Görselleri semantik içerik dahilinde doğru yerlerde kullanın ve doğru şekilde boyutlandırın. Konu sonu geldiğinde ise paylaşım butonları ekleyerek, hazırlamış olduğunuz SEO uyumlu makalenin daha çok kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz.