İşletim Sistemi Nedir? Bilgisayar İşletim Sistemi

İşletim sistemi nedir, işletim sisteminin görevleri nelerdir gibi sorular hakkında merak ettiğiniz kapsamlı bilgiler aslında hepimizi yakından ilgilendiriyor. Çünkü kullanmakta olduğumuz bilgisayardan telefona, sosyal medya hesaplarımızın içerisinde bulunduğu platformlara kadar her şey bir işletim sistemi ile çalışıyor.

Bilgisayar İşletim Sistemi

İşletim Sistemi Nedir

Vebiz eğer işletim sistemi hakkında yeterli bilgiyi sağlarsak, satın aldığımız tüm telefon ve bilgisayarlar arasında doğru seçim yapabiliriz. Bununla da kalmaz, kullanımlarını da doğru şekilde gerçekleştirir ve daha verimli çalışmış oluruz. O halde işletim sistemi nedir sorusunun yanıtlarını vakit kaybetmeden gçzden geçirmeliyiz.

Elde bulunan verileri içerisine yüklenmiş olan programlar sayesinde, kullandığı matematiksel işlemlerle işleyen, işlediği verilerden sonuç çıkartan, sonrasında saklayarak, ardından da geri veren cihazlara genel olarak bilgisayar adı verilmektedir. Bilgisayarın kullanılabilmesi için gereksinim duyulan dört temal etken vardır: kullanıcı, yazılım, donanım ve programlar olarak bu etkenleri sıralayabiliriz.

Bilgisayarı kullanan kişiler kullanıcı, bilgisayar parçaları donanım, bilgisayarın çalışması ve işlemlerin yapılması için kullanılan uygulamaları program, programların çalışması için gereken alt yapıyı ise yazılım oluşturmaktadır. Peki bu dört etken arasında işletim sistemi nerede yer almaktadır?

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim sistemi nedir? Temel bir sistem programı olan işletim sistemi, bilgisayarın denetimi, yönetimi, temel sistem işlemleri ve uygulamaların çalışmasından sorumlu genel bir yazılım olarak tanımlanabilmektedir. Bilgisayarın çalışması için biraz önce söz etmiş olduğumuz dört etken olan kullanıcı, donanım, yazılım ve programlar arasındaki iletişimi sağlayan işletim sistemi, bu iletişimi yönetmek ve organize etmek ile de görevlidir.

Pek çok işletim sistemi adnın yanında OS kısaltması yer almaktadır. Bu işletim sistemini ifade etmektedir. İşletim sisteminin İngilizce’deki karşılığı: Operating System‘dir.

Bilgisayara verilen komutlar ilk olarak işletim sistemi tarafından algılanır. Bilgisayarın açılışından kapanışına kadar kullanılan kaynakların en etkin ve verimli şekilde kullanılmasından yine işletim sistemi sorumludur. Programların kullanımı sırasında işlemcinin düşünme süresini tespit eden işletim sistemi, gerekli düzenlemeleri yapar ve işlemleri de aksatmadan yerine getirir.

İşletim sistemi nedir sorusuna yanıt verirken şu bilgiyi de atlamamak gerekir: İşletim sisteminde üç temel bileşen bulunmaktadır. Bunlar: kullanıcı arabirimi, dosya yönetim sistemi ve çekirdek olarak sayılabilir. Kullanıcı arabiriminin, grafiksel bir arayüz olduğunu söyleyebiliriz. İşletim sistemi ve donanım arasında çekirdek iletişim kurmaktadır. Bilgisayarda bulunan dosyaları düzenleyip yöneten işletim sistemi bileşeni ise dosya yönetim sistemidir.

İşletim sisteminin görevlerini ise şu şekilde sırayalabiliriz:

• Süreç ve işlemleri yönetmek
• Giriş çıkış işlemlerini yönetmek
• Klasör ve dosyaları yönetmek
• Hataları tespit etmek ve güvenlik fonksiyonlarını oluşturmak

Klavx.Com içerisinde bu konuya daha önce de detaylı bir şekilde değindik.

Bilgisayar İşletim Sistemi

Bilgisayar işletim sistemi yeni bilgisayar alacak olanların ya da bilgisayar kulanıcılarının hakkında mutlaka bilgi sahibi olmaları gereken konular arasında yer almaktadır. Alacağınız bilgisayarda bakmanız gereken ilk şey, içerisinde hangi işletim sisteminin kurulu olduğudur. Bilgisayarın donanımı ve yazılımı işletim sistemi ile uyumlu olarak çalışmaktadır.

İşletim Sistemi Nedir

İşletim Sistemi Nedir

Hatta kullanmakta olduğunuzprogramların bile işletim sisteminin belirleyeceği şekilde çalıştığını unutmayın. Öyle ki bazı programlar bazı işletim sistemlerinde hiç çalışmamaktadır. Ve eğer siz o programları kullanmak zorundaysanız zorlanırsınız. Dolayısı ile dikkatli olmanız gerektiğini unutmayın.

Hangi işletim sistemi daha çok kullanılıyor? İşletim sistemlerinin artıları ve eksileri nelerdir? Her bilgisayar işletim sistemi sizin ihtiyaçlarınızı karşılamaya yönelik değildir. Günümüzde kullanılmakta olan çok sayıda işletim sistemi bulunmakta olup,mutlaka ihtiyacınıza göre olanını bulabilirsiniz.

İşletim sistemi nedir sorusunun yanıtının haricinde bu detayı da gözden kaçırmamanız oldukça önemli.

Leave a Reply

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.