Bilgisayar, kullanıcısından almış olduğu veri parçacıklarını birleştirerek, kullanıcısının istediği kadar saklayan, sonrasında da kullanıcısınıjn istediği şekilde, sesli, görüntülü ya da yazılık çıktı şeklinde kullanıcısına aktaran, elektronik bir makinedir. Ve biz sizlere bilgisayarın tanımı hakkında daha önce, detaylı bilgi aktarımında bulunmuştuk. Veri ve bilgiye dayalı olarak çalışan bilgisayar için veri nedir? Bilgi nedir? Bilgi büyüklük birimleri nelerdir? Bilgisayarı ve çalışma mantığını daha yakından anlamak adına, bu bilgilere sahip olmamız gerekmektedir.
Veri Nedir?
Genellikle tek başlarına iken anlamsız olan; ancak bir araya geldiklerinde bilgiyi oluşturan parçacıklara veri adı verilmektedir.
Veri örneklerine baktığımızda, bir kişinin adı, soy adı, sicil numarası, doğum tarihi… birer veridir. Bir araya geldiklerinde ise o kişiye ait bilgiyi oluştururlar. Bir ürünün fiyatı, üretim tarihi, içeriği veridir. Bir araya gelen bu veriler bilgiyi oluşturmaktadır.
Bilgi Nedir?
Verilerin birleşip işlenerek, anlamlı bir sonuç olarak ortaya konulması bilgiyi vermektedir. Bilgiden elde edilen, anlamlı bir yargıdır.
Bir hesaplamada kullanılan rakamlar veri iken, yapılan hesaplama ve elde edilen sonucun, bilgi örnekleri olarak karşımıza çıktığını düşünebiliriz.
Bilgi Büyüklük Birimleri
Bit: Bilgisayarın en küçük veri birimidir. 0; ya da 1 olarak farklılık gösterebilir.
Byte: 8 bit değerindeki ölçü birimidir.
Kilo Byte: KB olarak kısaltılır. 1024 Byte’dir.
Mega Byte: MB olarak kısaltılır. 1024 KB’dir.
Giga Byte: GB olarak kısaltılır. 1024 MB’a eşittir.
Tera Byte: TB olarak kısaltılır. 1024 GB’tır.
Bilgi büyüklük birimlerinden birini, diğerine dönüştürebilmek için yapılması gereken: küçük olan bilgi büyüklük birimi değerini, büyük olan bilgi büyüklük birimi haline getirmek için 1024’e bölmektir.
Küçük olan bilgi büyüklük birimini büyük olan bilgi büyüklük birimine dönüştürmek için ise, küçük olan değeri 1024 ile çarpmak gerekir.